Bine ati venit !!!
www.acoc-dolj.ro

Programul de ameliorare a efectivelor de caprine din rasa carpatina din judetul Dolj

Parametrii tehnici ai programului de ameliorare a caprinelor
din raza de acoperire a Asociatiei crescatorilor de ovine si caprine Dolj


1.Programul tehnic al lucarilor de ameliorare


Ameliorarea in rasa curata va fii metoda de baza folosita ca sistem de ameliorare organizat "piramidal" .


Fermele de elita vor creste cele mai valoroase animale, vor selectiona si vor difuza in zona reproducatori de mare valoare care vor ameliora efectivele din fermele de productie. In varful piramidei se vor situa fermele de elita furnizoare de berbeci (numite si "crescatorii tata") de mare valoare zootehnica; ele sunt inchise, neprimind material de reproductie .

Ovinele crescute in aceste ferme sunt exemplare cu origine cunoscuta, fiind incluse in toate lucrarile de selectie si testare care au ca obiect realizarea progresului genetic.

Planurile de selectie au in vedere asigurarea necesarului de inlocuire a masculilor din fermele de inmultire.In vederea evitarii consangvinizarii, berbecii obtinuti in fermele de elita cat si in fermele de multiplicare, dupa trecerea a doi ani vor fi transferati pentru reproductie in fermele de productie.

Fermele de selectie -fiice, cumpara berbeci de la fermele "crescatorii-tata", dar cresc si berbeci proprii si au rolul de a inmulti genele valoroase din "crescatoriile-tata".

Fermele de inmultire, care pe langa berbeci proprii, vor activa si berbeci din fermele asezate superior in piramida, au rolul de a inmulti materialul valoros.

Pe ultima treapta a piramidei se vor situa fermele de productie specializate in lana, carne, lapte. In ele se practica insamantarile artificiale, selectia in masa si nu se retin masculi de prasila. La nivelul acestei trepte se aplica cresterea in rasa curata in cazul productiei performante de lapte, sau se fac incrucisari cu masculi din rasele performante sau specializate pentru productia de came, in functie de interesul economic al crescatorului.

2.Metodica de ameliorare a rasei Turcana
In functie de conditiile precizate anterior ameliorarea rasei se face fie in rasa curata fie prin incrucisare cu alte rase.

2.1.Ameliorrea in rasa curata, vizeaza pastrarea rezistentei la factorii de mediu a rasei, daca se urmareste cresterea ei in arealul cu conditii ecologice maxime.
2.2.Ameliorarea prin incrucisare se realizeaza urmarind obtinerea de produsi cu performante sporite pentru productia de carne sau lapte.

In situatia in care, de exemplu, cerintele pietei sunt mari pentru productia de carne crescatorul nostru de ovine trebuie sa foloseasca la incrucisare berbeci din rasele de oi de carne performante cum ar fi: rasa Suffolk, Ile de France, Charollais si va obtine o prima generatie de metisi cu performante mult mai mari in ceea ce priveste greutatea mielului la fatare, sporul mediu zilnic de crestere, greutatea la intarcare, greutatea la sacrificare si nu in ultimul rand calitatea carcasei. Performante obtinute in acest caz fiind mult superioare produsilor obtinuti de la rasa Turcana crescuta in rasa pura.

Daca cerintele pietei sunt mai mari pentru productia de lapte si produse din lapte de oaie crescatorul va recurge la incrucisari ale oilor de rasa Turcana cu berbeci ce apartin unor rase bune producatoare de lapte cum ar fi: Awassi sau rasa Friza germana.

Daca pieile au mare cautare pe piata in industria pielaritului si marochinariei, se recomanda crescatorului folosirea pentru incrucisarea oilor din rasa Turcana, a berbecilor din rasa Karakul, rasa recunoscuta pentru calitatea  pielicelelor obtinute.

3.   Parametrii tehnici ai programului de ameliorare a rasei Turcana

La ora actuala populatia de ovine din bazinul Olteniei realizeaza productii totale de lapte situate intre 90 si 100 litri, din care 40 si 55 litri lapte muls.

Programul de ameliorare care va fi aplicat urmareste atingerea parametrilor mentionati in tabelul urmator:

 

DIRECTII SI OBIECTIVE IN AMELIORARE RASA TURCANA

Unitatea de masura

Rasa Turcana

 

LAPTE:
-lapte total
-lapte muls


Kg
Kg


125-135

70-75

 
       

CARNE
-greutate corporala la 150 zile
-spor mediu zilnic


Kg
Kg


30-35
180-185

 
       

LANA GROSIERA
-cantitate medie
- lumgimea suvitei



Kg/cap
cm

 

2,8-3,5
25

 

REPRODUCTIE
-prolificitate
-indice de fecunditate
-natalitate


%
%
%


105-108
91-95
91-96

 
 

Home | Despre noi | Programe | Inscriere | Contact

Copyright 2009 © acoc-dolj.ro (Asociatia crescatorilor de ovine si caprine din judetul Dolj)

Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS!