Bine ati venit !!!
www.acoc-dolj.ro
HomeDespre noiProgrameInscriereContact

Programul de ameliorare a efectivelor de ovine de rasa turcana din judetul Dolj

 

Cresterea vertiginoasa a populatiei globului la inceputul secolului XXI oblige la gasirea de solutii eficiente pentru asigurarea nevoilor de hrana mereu crescande ale omenirii, dar si pentru imbunatatirea calitatii acesteia, in conditiile in care resursele mondiale sunt limitate, forta de munca angajata in producerea hranei este in scadere, iar ponderea produselor de origine animal in consumul alimentar al populatiei se ridica continuu.

In atare situatie, simpla sporire a efectivelor de animale domestic nu mai poate face fata cerinetelor societatii. In cresterea animalelor si, implicit a ovinelor se impune, cu necessitate, cresterea eficentei productive, ceea ce inseamna reducerea consumului specific pe unitatea de produs si in paralel, cresterea productivitatii muncii.

Factorul fundamental al cresterii eficientei economice in zootehnie il constituie caracteristicile sau insusirile de productie ale animalelor.

In general, cu cat un animal poate produce mai mult, cu atat raspunde mai bine cerintelor omului. De aceea, o preocupare permanenta in zootehnie trebuie sa o constituie cresterea potentialului productive al animalului, activitate fundamentata pe cele mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii contemporane, cunoscuta sub denumirea generica de ameliorarea animalelor.

Potentialul genetic productive este un secret al fiecarui animal, acesta trebuie descoperit din cunoasterea expresiei fenotipice, prin inlaturarea contributiei mediului, acesta repezentand o insusire care apartine in exclusivitate animalului si avand o determinare genetic.

Intr-o coneptie similara, ameliorarea animalelor este considerate un complex dirijat de sisteme si metode menite sa modifice structura genetic a populatiilor de la o generatie la alta, in sensul imbunatatirii potentialului ereditar, care determina insusirile morfoproductive ale animalelor. In ultima instanta, ameliorarea poate fi considerata ca un proces economic, deoarece implica cheltuieli inseminate (munca, investitii etc.) urmand sa atraga dupa sine un anumit beneficiu sau profit, conditionat de potentialul productiv al animalelor.

Dezideratelor mai sus mentionate se va supune si programul de ameliorare al rasei de oi Turcana.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RASA DE OI TURCANA (sau oaia valaha) are o ponedere insemnata in efectivul de ovine din Romania, reprezentand aproximativ 45% din efectivul actual, este raspandita in toate zonele tarii, din Delta Dunarii pana pe cele mai inalte culmi ale muntilor, inclusive in judetul Dolj.

Aceasta rasa selectionata in forma sa primara dupa criterii empirice, nu a putut indeplini conditiile impuse de standardele raselor performante. In cadrul rasei Turcana exista mai multe ecotipuri stabilizate genetic, astfel incat anumite programe de ameliorare au fost parcurse in mod constient sau mai putin constient, dar care in prezent au devenit depasite de unele populatii locale de oi.

Pentru aceasta, in ameliorarea rasei se va practica atat sistemul de ameliorare in rasa curata prin selectie si potrivirea perechilor, cat si ameliorarea prin incrucisare industriala cu alte rase.

Home | Despre noi | Programe | Inscriere | Contact

Copyright 2009 © acoc-dolj.ro (Asociatia crescatorilor de ovine si caprine din judetul Dolj)

Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS!