Bine ati venit !!!
www.acoc-dolj.ro
HomeDespre noiProgrameInscriereContact

Programul de ameliorare a efectivelor de ovine de rasa turcana

Ameliorare ovine
 

Programul de ameliorare a efectivelor de caprine din rasa carpatina

Ameliorare caprine

 

Programul de ameliorare a efectivelor de ovine de rasa turcana din judetul Dolj

 

Cresterea vertiginoasa a populatiei globului la inceputul secolului XXI oblige la gasirea de solutii eficiente pentru asigurarea nevoilor de hrana mereu crescande ale omenirii, dar si pentru imbunatatirea calitatii acesteia, in conditiile in care resursele mondiale sunt limitate, forta de munca angajata in producerea hranei este in scadere, iar ponderea produselor de origine animal in consumul alimentar al populatiei se ridica continuu.

In atare situatie, simpla sporire a efectivelor de animale domestic nu mai poate face fata cerinetelor societatii. In cresterea animalelor si, implicit a ovinelor se impune, cu necessitate, cresterea eficentei productive, ceea ce inseamna reducerea consumului specific pe unitatea de produs si in paralel, cresterea productivitatii muncii.

Factorul fundamental al cresterii eficientei economice in zootehnie il constituie caracteristicile sau insusirile de productie ale animalelor.

In general, cu cat un animal poate produce mai mult, cu atat raspunde mai bine cerintelor omului. De aceea, o preocupare permanenta in zootehnie trebuie sa o constituie cresterea potentialului productive al animalului, activitate fundamentata pe cele mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii contemporane, cunoscuta sub denumirea generica de ameliorarea animalelor.

Potentialul genetic productive este un secret al fiecarui animal, acesta trebuie descoperit din cunoasterea expresiei fenotipice, prin inlaturarea contributiei mediului, acesta repezentand o insusire care apartine in exclusivitate animalului si avand o determinare genetic.

Intr-o coneptie similara, ameliorarea animalelor este considerate un complex dirijat de sisteme si metode menite sa modifice structura genetic a populatiilor de la o generatie la alta, in sensul imbunatatirii potentialului ereditar, care determina insusirile morfoproductive ale animalelor. In ultima instanta, ameliorarea poate fi considerata ca un proces economic, deoarece implica cheltuieli inseminate (munca, investitii etc.) urmand sa atraga dupa sine un anumit beneficiu sau profit, conditionat de potentialul productiv al animalelor.

Dezideratelor mai sus mentionate se va supune si programul de ameliorare al rasei de oi Turcana.

 

Programul de ameliorare a efectivelor de caprine din rasa carpatina

 

In judetul Doli, ca de altfel in majoritatea zonelor tarii, dupa desfintarea structurilor centralizate, apartinatoare vechiului regim, s-a modificat si structura efectivelor de animale, ovinele si respectiv, caprinele, castiogand tot mai mult teren in detrimental bovinelor, ca pondere din total efectiv.

Ca urmare a acestor transformari si populatiile de caprine vor trebui sa sufere unele transformari, pentru a raspunde cat mai bine cerintelor continue de sporire a performantelor productive, pentru lapte si carne, cu un consum specific de furaje cit mai redus pe unitatea de produs.

Daca largim spectrul de observare si privim in ansamblu si subordonat trendului actual la nivel European, se poate deduce foarte usor, ca intr-un viitor destul de apropiat, cresterea caprinelor va devei una din principalele surse de venit din crest ere a animalelor.

In multe tari se fac eforturi deosebite pentru cresterea productiei de lapte si carne, cit si pentru sporirea efectivelor, si incurajarea crescatorilor de caprine prin subventionarea acestei activitati.


Dezideratele mai sus enuntate, nu pot fi atinse decat prin imbunatatirea continua a fondului genetic al animalelor din exploatatii, dar si prin crearea conditiilor ca acestea sa materializeze prin prodoctii cat mai mari acest fond genetic.


In contextul celor aratate mai sus, ameliorarea efectivelor de caprine, constitue un obiectiv primordial al dezvoltarii cresterii si exploatarii acestei specii.

Home | Despre noi | Programe | Inscriere | Contact

Copyright 2009 © acoc-dolj.ro (Asociatia crescatorilor de ovine si caprine din judetul Dolj)

Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS!